Potrivit informaţiilor furnizate de primăria comunei situate la circa 45 de kilometri la vest de Paris, artistul va fi înmormântat în jurul orei 13.00, în cimitirul-monument istoric din localitate, scrie Mediafax.
Charles Aznavour a locuit mai mulţi ani la Galluis, o comună învecinată, la sfârşitul anilor 1960 şi „se plimba adesea în Montfort-l’Amaury”, un orăşel medieval unde se întâlnea, printre alţii, cu rockerul Johnny Hallyday, un bun prieten – decedat în decembrie 2017 -, au mai precizat reprezentanţii primăriei.
Sâmbătă dimineaţă, o ceremonie religioasă va avea loc, de la ora 10.00, la catedrala armenească Saint-Jean-Baptiste din Paris. Va fi permis accesul doar membrilor familiei, câtorva apropiaţi şi al unor oficiali.
Vineri dimineaţă, de la ora locală 10.00, este prevăzut un omagiu naţional la Domul Invalizilor din Paris, în prezenţa preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, care va susţine un discurs. La eveniment sunt anunţate aproximativ 200 de personalităţi, printre care premierul armean Nikol Pachinian.
Charles Aznavour, una dintre celebrele voci ale muzicii franceze, a murit în noaptea de duminică spre luni, la vârsta de 94 de ani, în locuinţa sa din Alpilles, sudul Franţei. Cauzele morţii lui Charles Aznavour au fost „naturale”, în urma unei insuficienţe cardio-respiratorii, potrivit rezultatelor autopsiei efectuate pentru a cunoaşte circumstanţele decesului, artistul fiind descoperit în cada de baie.
Săptămâna trecută, Charles Aznavour a fost invitat în emisiunea „C à Vous” a postului TV France 5. „Am acasă tot ce am nevoie pentru a mă îngriji (…) Sunt multe lucruri pe care nu le făceam înainte, dar care sunt necesare acum. Nu mă voi prezenta în faţa publicului ca un nefericit”, a declarat Aznavour în timpul emisiunii. Tot atunci a vorbit despre pragul de 100 de ani pe care vrea să îl depăşească: „Am decis, eu şi cu sora mea, că trebuie să depăşim 100 de ani. Nu are dreptul să abandoneze, nici eu nu am dreptul”, a mai spus acesta.
Cântăreţul încheiase recent o serie de concerte programate în Japonia, după ce, în vara acestui an, a fost nevoit să anuleze mai multe spectacole pentru că şi-a fracturat un braţ.
Artişti din lumea muzicii şi a cinematografiei au reacţionat cu tristeţe la anunţul veştii despre moartea lui Aznavour, printre aceştia numărându-se Line Renaud, Alain Delon, Patrick Bruel, Céline Dion, Mireille Mathieu, Enrico Macias, MC Solaar, Carla Bruni, Nathalie Baye, Liza Minnelli, Sting, Nana Mouskouri, Brigitte Bardot.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a adus un omagiu într-un mesaj publicat pe platforma de micro-blogging Twitter, vorbind despre „capodoperele sale, timbrul vocii şi strălucirea sa unică”.
Şi predecesorii lui Macron François Hollande şi Nicolas Sarkozy i-au adus omagii, vorbind despre faptul că acesta a „cântat pentru iubire şi libertate”, respectiv că părea „mereu în vervă şi nemuritor”.
Charles Aznavour, fiu al unui cuplu de migranţi armeni, pe numele real Shahnour Vaghinag Aznavourian, s-a născut pe 22 mai 1924, la Paris. Supranumit „Sinatra francez”, Charles Aznavour a trebuit să lupte la începuturile carierei sale pentru a impune în mediul artistic talia, fizicul şi vocea lui atipice, înainte de a deveni celebru, începând cu jumătatea anilor ’50.
Era unul dintre cei mai simpatizaţi şi mai longevivi cântăreţi francezi, a apărut în peste 60 de filme şi a compus peste 1.000 de cântece, din care aproximativ 150 în limba engleză, 100 în italiană, 70 în spaniolă şi 50 în germană.
Charles Aznavour şi-a început călătoria artistică la vârsta de 9 ani, cochetând cu actoria. Abia în adolescenţă a ales să devină cântăreţ, iar, în 1946, a fost descoperit de Édith Piaf, pe care a acompaniat-o în turneele ei din Franţa şi Statele Unite ale Americii.
În 1974, Aznavour s-a bucurat de succes în Marea Britanie, unde celebra piesă „She” a ajuns pe prima poziţie a clasamentelor de trei ori mai repede decât orice alt cântec de până atunci.
De-a lungul timpului a colaborat cu Édith Piaf, Fred Astaire, Frank Sinatra (Aznavour a fost unul dintre puţinii cântăreţi europeni invitaţi să cânte cu el), Andrea Bocelli, Bing Crosby, Ray Charles, Bob Dylan, Liza Minnelli, Elton John, Dalida, Serge Gainsbourg, Josh Groban, Petula Clark, Tom Jones, Shirley Bassey, José Carreras, Laura Pausini, Nana Mouskouri şi Julio Iglesias. În 1974, Jack Jones a înregistrat un întreg album de compoziţii marca Aznavour, denumit „Write me a love song, Charlie”, care a fost relansat şi pe CD, în 2006.
Anul trecut, Charles Aznavour, care a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood.